Behandling av virusvårtor


Vårtor orsakas av virus. Alla kan få vårtor men det är vanligast hos barn i skolåldern. Den vanligaste typen av vårtor får man på händer eller fötter. De försvinner oftast av sig själva, men det kan ta tid.

Fotvårtor är något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten. Ibland syns små svarta prickar i vårtan. Handvårtor är något mer utstående än fotvårtor och kan se ut som pyttesmå blomkålshuvuden.

 

Vårtor kan smitta

 

Vårtor smittar troligen både genom hudkontakt och genom fuktiga handdukar eller via våta golv i duschar och omklädningsrum.

 

Avlastande plåster

 

Vid ömmande fotvårtor kan man använda särskilda plåster som avlastar trycket på vårtan. Plåstren finns till exempel på apotek.

 

Svårt att undvika vårtor

 

Vissa är mer mottagliga än andra och det är svårt att undvika vårtor om man är känslig. Du bör undvika att låna andras handdukar och skor. Du kan också försöka undvika att gå barfota när du badar och duschar i allmänna badhus.

 

Behandling med laser

 

Traditionella koldioxidlaser används vid behandlingen av vårtor eftersom den dödar virus. Laserstrålarna stryper näringstillförseln till vårtan och gör att den torkar ut och försvinner. Efter två till tre behandilngar försvinner vårtan. Behandlingarna utförs med 2-3 veckors intervall.